Σύγχρονη Ορθοπαιδική

Τι είναι ;

Η οστεοπόρωση προκαλεί το αδυνάτισμα και την αδυναμία των οστών. Με την οστεοπόρωση οστικά άλατα (κυρίως ασβέστιο) χάνονται, οδηγώντας σε εύθρυπτα οστά που μπορεί να καταλήξουν σε κατάγματα στον καρπό στο ισχίο ή στη σπονδυλική στήλη. Ανεξάρτητα από την ηλικία, μπορείς να λάβεις μέτρα για την αποφυγή ή το περιορισμό της απώλειας οστικής μάζας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής σου.

10 με 20 χρονών

Άρχισε την πρόληψη της οστεοπόρωσης από τώρα αυξάνοντας το ασβέστιο στην «οστική σου τράπεζα». Για να κάνεις τα κόκαλα σου όσο πιο δυνατά και υγιή γίνεται, πρέπει να λαμβάνεις 1300mg ασβεστίου κάθε μέρα. Αντί για αναψυκτικά, διάλεξε γάλα- τουλάχιστον τρία ποτήρια τη μέρα. Μπορείς να επιλέξεις και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί ή πράσινα λαχανικά και ψάρια (σολομός, σαρδέλα) που αποτελούν επίσης πολύ καλές πηγές ασβεστίου. Για τις γυναίκες, θυμηθείτε ότι η κανονική έμμηνος ρύση (σε τακτά χρονικά διαστήματα) είναι σημαντική για τη πρόληψη της οστεοπόρωσης. Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας αν είστε πάνω από 16 ετών και δεν είχατε ποτέ έμμηνο ρύση ή αν είχατε και παρατηρήσετε αλλαγές στον κύκλο σας.

20 με 35 χρονών

Αν και δεν παράγετε νέο οστό με τους ρυθμούς της προηγούμενης περιόδου, τα οστά σας θα φτάσουν το μέγιστο της δύναμης τους αυτά τα χρόνια. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου και να γυμνάζεστε ώστε να επιτύχετε τη μέγιστη οστική πυκνότητα. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 1000 mg ασβεστίου κάθε μέρα. Η ενασχόληση με ασκήσεις σε συνθήκες φόρτισης όπως το ελαφρό τροχάδην (jogging) ή η βάδιση θα βοηθήσουν επίσης στο να κάνετε τα οστά σας δυνατότερα.

35 με 50 χρονών

Μπορεί να έχετε ήδη αρχίσει να χάνετε οστική μάζα. Σε αυτό το στάδιο της ζωής σας, η λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου (1000mg την ημέρα) και η άσκηση αποτελούν επιτακτική ανάγκη για να περιορίσετε την οστική απώλεια στο ελάχιστο. Οι περισσότερες γυναίκες εισέρχονται στην εμμηνόπαυση σε ηλικία μεταξύ 42 και 55 ετών. Εαν η περίοδος σας γίνει ασταθής ή αρχίσετε να αναπτύσσετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης, μιλήστε με το γυναικολόγο σας. Αυτή είναι η περίοδος που θα πρέπει να ρωτήσετε για πιθανό έλεγχο οστικής πυκνότητας.

Πάνω από 50 χρονών

Οι γυναίκες που έχουν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης, μπορεί να έχουν απώλεια οστικής μάζας με ρυθμό 1 έως 6% το χρόνο. Συμβουλευθείτε το γιατρό σας για τις διάφορες διαθέσιμες θεραπείες , και πια είναι η καταλληλότερη για σας. Η ικανοποιητική λήψη ασβεστίου και η άσκηση εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές. Πρέπει να λαμβάνετε 1000mg ασβεστίου την ημέρα. Αν δεν βγαίνετε συχνά έξω ώστε να εκτίθεστε στον ήλιο μπορεί να χρειάζεστε και βιταμίνη D. Προσπαθήστε να περπατάτε και να κάνετε ασκήσεις με αντίσταση για τουλάχιστον 20 λεπτά , τρεις φορές την εβδομάδα.