Συμβουλευτική Αρθρογραφία

  • Αρχική
  • Ασφάλεια κατά την άσκηση

Γενικά

Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να αθλούνται, ωθούν συχνά τους οργανισμούς τους χωρίς μέτρο πέρα από τα φυσικά τους όρια. Όσο περισσότερο ασκούμαστε τόσο περισσότερο αυξάνει η πιθανότητα τραυματισμού. Η ύπαρξη μέτρου και η σταδιακή/αργή αύξηση της ταχύτητας δύναμης και έντασης αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία ενός ασφαλούς προγράμματος άσκησης.

Οδηγίες για ασφαλή άσκηση


Κατάλληλος εξοπλισμός.
Αντικαταστήστε τα αθλητικά παπούτσια σας αν είναι φθαρμένα. Φορέστε άνετα ρούχα που σας επιτρέπουν να κινηθείτε ελεύθερα , είναι αρκετά ελαφριά και επιτρέπουν την απελευθέρωση της παραγόμενης θερμότητας . Κατά την άσκηση σε κρύο καιρό, ντυθείτε με ρούχα που φοριούνται σε στρώματα ώστε η ένδυση σας να είναι αντιστρόφως ανάλογη με το επίπεδό δραστηριότητας σας και παραγωγής θερμότητας.

Προθέρμανση.
Κάντε προθέρμανση για να προετοιμάσετε το σώμα σας για άσκηση, πριν αρχίσετε τις διατάσεις. Όποια άσκηση περιλαμβάνει ήπια σταθερή περιοδική κίνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν προθέρμανση (όπως η βάδιση το χαλαρό τρέξιμο κ.α.). Η προθέρμανση ή ζέσταμα αυξάνει τη ροή αίματος και χαλαρώνει τους μυς, τένοντες, συνδέσμους, και αρθρώσεις.

Διατάσεις.
Αρχίστε τις διατάσεις αργά και προσεκτικά. Κρατήστε κάθε διάταση για 10 έως 20 δευτερόλεπτα, κατόπιν αργά και προσεκτικά χαλαρώστε. Εισπνεύστε πριν από κάθε διάταση και εκπνεύστε καθώς χαλαρώνετε. Ποτέ μην κάνετε διάταση ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση σε σημείο που να σας προκαλεί πόνο, διατηρείστε πάντα τον έλεγχο, και ποτέ μην επιχειρήσετε αναπήδηση σε έναν μυ που είναι σε πλήρη διάταση.

Μη βιάζεστε.
Κάντε κάθε κίνηση στις αρθρώσεις σας σε πλήρες εύρος στην κάθε επανάληψη. Αναπνεύστε αργά και σταθερά για να χαμηλώσετε την αρτηριακή σας πίεση και να αυξήσετε τη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Ενυδατωθείτε.
Πιείτε αρκετό νερό για να αποτρέψετε την αφυδάτωση, να βοηθήσετε στην εξαγωγή θερμότητας μέσω του ιδρώτα και να αποφύγετε τη θερμοπληξία. Πιείτε μισό λίτρο νερού 15 λεπτά προτού να αρχίσετε άσκηση και μια άλλο τόσο αφότου τελειώσετε. Πιείτε ένα ποτήρι νερό κάθε 20 λεπτά περίπου ενώ ασκείστε.

Επιβραδύνετε.
Κάνετε σταδιακή επιβράδυνση/μείωση της άσκησής σας. Η φάση της επιβράδυνσης-τελείωμα της άσκησης πρέπει να πάρει διπλάσιο χρόνο από την προθέρμανσή σας. Επιβραδύνετε τις κινήσεις σας και ελαττώστε την ένταση για τουλάχιστον 10 λεπτά προτού να σταματήσετε εντελώς. Στο τέλος αυτής της φάσης ενός ασφαλούς προγράμματος άσκησης πρέπει το δέρμα ότι σας είναι ξηρό (όχι ιδρωμένο) και ο καρδιακός σας ρυθμός να έχει επανέλθει κοντά στα φυσιολογικά του επίπεδα.

Ξεκούραση.
Βάλτε στο πρόγραμμα σας και μέρες χωρίς άσκηση, ξεκουραστείτε όταν έχετε κουραστεί. Η κούραση, η ενόχληση και ο πόνος είναι καλοί λόγοι για να μην ασκηθείτε.