Η αρθρίτιδα σημαίνει κυριολεκτικά "την φλεγμονή μιας άρθρωσης" Με μερικές μορφές αρθρίτιδας, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η φλεγμονή προκύπτει επειδή η ομαλή κάλυψη (αρθρικός χόνδρος) στις άκρες των οστών φθείρεται. Με άλλες μορφές αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο χόνδρος που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες φλεγμαίνει και καταστρέφεται ως τμήμα μιας διαδικασίας ασθενειών που έχει επιπτώσεις σε ολόκληρο το σώμα. Μερικοί άλλοι τύποι αρθρίτιδων είναι: οι οροαρνητικές σπονδυλοαρθροπάθειες όπως η αγκυλοποιητική, οι ασθένειες απόθεσης κρυστάλλων όπως η ουρική και ψευδοουρική αρθρίτιδα, και η σηπτική αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα αποτελεί μια σημαντική αιτία χαμένου χρόνου εργασίας και σοβαρής ανικανότητας για πολλούς ανθρώπους. Αν και η αρθρίτιδα είναι κυρίως μια ασθένεια των ενηλίκων, τα παιδιά μπορούν επίσης να νοσούν.
Η αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια της άρθρωσης. Μια άρθρωση είναι εκεί όπου οι άκρες δύο ή περισσότερων οστών συναντιούνται. Η άρθρωση του γόνατος, παραδείγματος χάριν, διαμορφώνεται μεταξύ των οστών του χαμηλότερου ποδιού (η κνήμη ) και του μηριαίου οστού (ο μηρός). Η άρθρωση του ισχίου είναι όπου η κορυφή του μηριαίου οστού (μηριαία κεφαλή) συναντά ένα κοίλο τμήμα της λεκάνης (η κοτύλη). Ένας ομαλός ιστός του χόνδρου καλύπτει τις άκρες των οστών σε μια άρθρωση. Ο χόνδρος επιτρέπει στην άρθρωση να κινηθεί εύκολα χωρίς την τριβή που θα ερχόταν με την επαφή οστών. Μια άρθρωση εσωκλείεται από έναν ινώδη φάκελο, αποκαλούμενο αρθρικό θύλακο, το οποίο παράγει ένα ρευστό (το αρθρικό υγρό) που βοηθά επίσης να μειωθεί η τριβή στην άρθρωση. Οι σύνδεσμοι συνδέουν τα οστά και συγκρατούν την άρθρωση. Η δύναμη μυών και τενόντων γύρω από την άρθρωση επιτρέπει και προκαλεί την κίνηση της.
Υπάρχουν δύο σημαντικές κατηγορίες αρθρίτιδας.
Ο πρώτος τύπος προκαλείται από τη φθορά λόγω χρήσης στον αρθρικό χόνδρο (οστεοαρθρίτιδα)
μέσω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης, μέσω της σταθερής χρήσης, ή μέσω του τραύματος (μετα-τραυματική αρθρίτιδα).
Ο δεύτερος τύπος προκαλείται από μια από διάφορες φλεγμονώδεις διαδικασίες.
Ανεξάρτητα από εάν η αιτία είναι από τον τραυματισμό, κανονική φθορά λόγω χρήσης, ή η ασθένεια,
η άρθρωση φλεγμαίνει, προκαλώντας τη διόγκωση, τον πόνο και την ακαμψία. Αυτό είναι συνήθως προσωρινό.
Η φλεγμονή είναι μια από τις κανονικές αντιδράσεις του σώματος στον τραυματισμό ή την ασθένεια.
Στις αρθρώσεις που πάσχουν, εντούτοις, η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει τη μακράς διαρκείας ή μόνιμη ανικανότητα.
Ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας είναι οστεοαρθρίτιδα. Προκύπτει από την υπέρχρηση, το τραύμα, ή τον εκφυλισμό του χόνδρου που πραγματοποιείται με την ηλικία. Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνά πιο επίπονη στις αρθρώσεις που αντέχουν το βάρος, όπως το γόνατο, το ισχίο, και η σπονδυλική στήλη, παρά στον καρπό, τον αγκώνα, και τις αρθρώσεις των ώμων. Γενικά, οι αρθρώσεις που χρησιμοποιούνται εκτενώς στην εργασία ή τον αθλητισμό ή οι αρθρώσεις που έχουν βλαφθεί από σπασίματα ή άλλους τραυματισμούς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημάδια οστεοαρθρίτιδας. Στην οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος που καλύπτει τις άκρες οστών βαθμιαία φθείρεται και εκφυλίζεται. Σε πολλές περιπτώσεις, αυξήσεις οστών αποκαλούμενες "οστεόφυτα" αναπτύσσονται στις άκρες των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Το οστό μπορεί να γίνει σκληρό και σταθερό (σκλήρυνση). Η άρθρωση φλεγμαίνει, με συνοδό πρόκληση πόνου και διόγκωσης. Η συνεχής χρήση της άρθρωσης είναι επίπονη.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια μακράς διαρκείας ασθένεια. Υπολογίζεται ότι 1% του πληθυσμού έχουν σε όλο τον κόσμο ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιθανότερο από τους άνδρες να πάσχουν. Η ανάπτυξη της νόσου επιβραδύνει με την ηλικία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχει επιπτώσεις σε πολλά μέρη του σώματος, αλλά κυρίως τις αρθρώσεις. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, που προστατεύει κανονικά το σώμα, αρχίζει να παράγει ουσίες που επιτίθενται στο σώμα. Στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο αρθρικός θύλακος πρήζεται, εισβάλλοντας στους περιβάλλοντες ιστούς. Οι χημικές ουσίες που παράγονται επιτίθενται και καταστρέφουν τον χόνδρο της αρθρικής επιφάνειας. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να έχει επιπτώσεις και στις μεγάλες και μικρές αρθρώσεις στο σώμα και επίσης τη σπονδυλική στήλη. Η διόγκωση, ο πόνος, και η ακαμψία αναπτύσσονται συνήθως, ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείται η άρθρωση. Σε μερικές περιπτώσεις, η νεανική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα στα παιδιά.
Η αρθρίτιδα εντοπίζεται μέσω μιας προσεκτικής αξιολόγησης των συμπτωμάτων και μιας φυσικής εξέτασης.
Οι ακτίνες X είναι σημαντικές γιατί παρουσιάσουν την έκταση της ζημίας στην ένωση.
Οι εξετάσεις αίματος και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον
καθορισμό του τύπου της αρθρίτιδας. Μερικά από τα αποτελέσματα της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:
Αδυναμία (ατροφία) στους μυς
Ευαισθησία στην αφή
Περιορισμένη δυνατότητα να κινηθεί η ένωση παθητικά (με βοήθεια) και ενεργά (χωρίς βοήθεια).
Σημάδια ότι άλλες αρθρώσεις είναι επίπονες ή πρησμένες (μια ένδειξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας)
Ένα συναίσθημα ή ένας ήχος κριγμού με τη κίνηση
Πόνος όταν ασκείται πίεση στην άρθρωση ή όταν η άρθρωση κινείται
Τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν τον πόνο και την φλεγμονή στις αρθρώσεις. Αυτά τα φάρμακα, αποκαλούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, περιλαμβάνουν την ασπιρίνη, τη δικλοφενάκη (voltaren), τη νιμεσουλίδη (mesulid) και άλλα. Η παρακεταμόλη μόνη της (depon, panadol) ή σε συνδυασμό με κωδείνη (lonarid N, panadol extra, lonalgal) μπορεί να είναι επίσης αποτελεσματική στον έλεγχο του πόνου. Ο θεράπων ιατρός θα επιλέξει ένα φάρμακο λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο της αρθρίτιδας, τη δριμύτητά των συμπτωμάτων , και τη γενική φυσική κατάσταση του ασθενή. Οι ασθενείς με έλκος, άσθμα, νεφροπάθεια, ή ασθένεια στο ήπαρ, παραδείγματος χάριν, μπορούν να μην είναι σε θέση να πάρουν ακίνδυνα τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Οι εγχύσεις της κορτιζόνης στην άρθρωση σε κάποιες περιπτώσεις (που θα καθοριστούν από το γιατρό σας) μπορούν προσωρινά να βοηθήσουν ανακουφίζοντας τον πόνο και τη διόγκωση. Η έγχυση διαλυμάτων με υψηλό ιξώδες (με βάση το υαλουρονικό οξύ) για περιορισμό της τριβής των αρθρικών επιφανειών μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη στον έλεγχο των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας . Αυτό είναι χαρακτηριστικό στο γόνατο.
Γενικά, ένας ορθοπαιδικός χειρούργος θα εκτελέσει τη χειρουργική επέμβαση για την αρθρίτιδα
όταν αποτύχουν να ανακουφίσουν τον πόνο και άλλα συμπτώματα άλλες μη επεμβατικές μέθοδοι.
Στην απόφαση σχετικά με τον τύπο χειρουργικής επέμβασης, ο ορθοπαιδικός και ο ασθενής θα λάβουν
υπόψην τον τύπο αρθρίτιδας, τη δριμύτητά των συμπτωμάτων, και τη φυσική κατάσταση του ασθενή.
Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν:
Αφαίρεση της ασθενούς ή χαλασμένης αρθρικής επιφάνειας
Επανευθυγράμμιση των αρθρώσεων (οστεοτομία)
Ένωση των άκρων των οστών, για να αποτρέψει την κίνηση και να ανακουφίσει από τον πόνο (αρθρόδεση)
Αντικατάσταση ολόκληρης της άρθρωσης (ολική αρθροπλαστική)
Κοντολάτης Ιωάννης. Web Design by InventIt Πληροφορική